Espås

eller "Espan" som många fiskare kallar den, har blivit något av en favoritsträcka hos våra gäster. Espås, där även Halset ingår, är en ca 800 meter lång sträcka i form av en lång och djup pool med en smal och kraftig inloppsfors och med en bred och ganska djup nacke vid utloppet

Espås ligger norr om Storås och är i direkt anslutning nedströms Rye. Här har du fiske från båda sidor, även om den översta delen bäst fiskas från östra sidan.
Genom åren har Espås levererat vid alla förhållanden och det här är närmast en perfekt pool.
Den översta delen består av en väldigt snabb och hoptryckt inloppsfors, som sedan rinner in över en djup del med fina ståndplatser, speciellt i strömkanten.

Tänk på att börja fisket ganska högt upp i strömmen, då det gömmer sig djupare vatten ganska långt upp i vitvattnet. Fisken kan dessutom stå ganska nära din sida, så det gäller att fiska in flugan ordentligt.
Lite längre ned saktar strömmen in och nu ser man tydliga vågor över ett stenparti, som är en riktigt bra ståndplats.
Sedan fortsätter strömmen långsamt in över den djupa poolen, som heter

Halset. Denna kan fiskas från båda sidor, men kanske bäst från västra sidan och då speciellt den nedre delen av poolen. Denna del fiskar riktigt bra framför allt vid högvatten och då med fördel ända ned till nacken, Här kan man även komma i kontakt med riktigt stora ståndplatsfiskar vid slutet av säsongen.