Rye

Rye är en cirka 1,3 km lång fiskesträcka, som ligger strax norr om Storås. Fisket sker från östra sidan av älven och här finns fiskeplatser för alla vattenstånd. Sträckan är indelad i en övre och en nedre del och erbjuder fina pooler med många ståndplatser för storlaxen.

Övre Rye är en sträcka med en snabbare djupström med stora stenar och fina strömkanter, som efter en mindre nacke mynnar ut i en stllaflytande djuppool. Strömpartiet innehåller många spännande ståndplatser och även om det kanske inte finns så många permanenta ståndplatser så gillar laxen att stanna till här på sin väg uppströms. Den översta delen fiskar bäst i normal vattenföring. Utloppsströmmen ut i djuppoolen är extra het och här har många fiskare fått kontakt med storlax. Själva hölen är långsamtflytande och svårvadad, men är intressant vid högvatten.

Från 2016 har denna sträcka även förlängts ytterligare och övre gränsen är nu en bra bit högre upp än tidigare. Detta öppnar upp för fiske över ytterligare intressanta partier med bland annat ännu en mininacke. Övre Rye bjuder på ett mycket varierat fiske med många spännande avsnitt.

Nedre Rye är en av Orklas ikoniska pooler, med det stora klippblocket, som kännetecken. Den här delen av Rye radar upp den ena ståndplatsen bättre än den andra.
Inloppsströmmen ger ofta lax, som är på väg upp och gjort ett kortare stopp. Här kan man hitta fisk överallt - allt ifrån den bortre yttre strömkanten och mitten av strömmen till den inre strömkanten. Kanske det  är just den egna insidan av strömkanten som är bäst, så det gäller att inte vada för långt ut och att fiska ända in. Speciellt om man går första rundan på morgonen.
När man sedan fortsätter och fiskar sig ned mot storstenen, kan man hitta lax längs hela vägen och hela bredden
Strax ovanför storstenen finns en första riktigt het sten, väldigt nära den egna sidan. På normalvatten, står laxen ofta alldeles utanför den och här kan första rundan på morgonen vara framgångsrik.

I höjd med storstenen börjar en rad av ståndplatser mitt i älven i form av ett flertal stora stenar. Här ligger de stora stenarna, som utkastade överallt och ger laxen fantastiska viloplatser. Här hittar man alltid lax, som stannat i poolen inför leken.
Lite längre ner flyter vattnet lite långsammare och poolen blir allt grundare desto närmare nacken man kommer. Den här delen fiskas bäst vid flom och då förvandlas alla stenar på land till potentiella ståndplatser. Här kan man även under mörka augustikvällar hitta ståndplatslax, som i skydd av mörkret tagit sig en rundtur i poolen och backat ned till de nedersta delarna. Även här finns det stora stenbumlingar och det kan vara svårt att fiska flugan rätt då det drar ganska dåligt. En spännande utmaning!

Lillstugan vid Rye erbjuder möjlighet till enkel övernattning, kanske under fiskenätter där man ska fortsätta fisket på morgonen igen.
Här vid Rye finns även möjlighet att få lunchen serverad vid långbordet i det rymliga vindskyddet, kanske en grillad köttbit direkt från den stora grillen!